9 Mayıs 2007

İsa'nın Atleti Kaka Leite

Uzun zamandır peşinde olduğum bir konuydu. Brezilyalı futbolcuların profesyonelliği ve Avrupa'daki başarılarını dini bütün olmalarına bağlayan satırlara rastlamıştım. Bir de Atletas de Cristo organizasyonu vardı ki asıl araştırılması gereken mevzu odur. Kaka'nın gol sevincini tezahür biçimi üzerine çok yazılıp çizilmeye başlandı. Sponsoru olduğu firmanın kramponlarını oyun durduğunda yok yere yeniden bağlayıp markayı ekrana getiren futbolcu hikayelerinden farklı biraz. Kaka malum Brezilya'da zengin bir ailenin çocuğu, bunu Ertem Şener her maçta söylüyor. Bir zamanlar ki 80'ler oluyor Brezilya'nın %80'i Katolik iken bu rakam son 20 yılda hızla düşüşe geçmiş. Washinghton Post'un bu konuda bir makalesi var. Evangelistlerin yükselişi üzerine. Koyu Katolik Brezilya'da 26 milyon kişiye ulaşmışlar. İşte Kaka da onlardan biri. Atletas de Cristo organizasyonu ki İsa'nın Atletleri diyelim buna Brezilyalıların kurduğu ve futbolcuların misyonerliğini üstlendiği bir topluluk. Çok iyi araştırmadığım için alayı Evangelisttir demeyeceğim ama içlerinde Kaka'dan başka Taffarel, Edmilson, Donato, Lucio, Ze Roberto gibi çok tanınmışlarının yanında 40'a yakın isim var. Evangelistler hadi onlara da protestanlar diyelim Kaka'nın popülaritesinin kaymağını yiyorlar bir güzel. Kaka golleri attıktan sonra -bakınız foto hesabı- ellerini açıp gökte İsa'sına şükrediyor.
Bu fotoğraf ise 2004 yılında Milan'ın şampiyonluk maçı sonrasında çekilmiş. Kaka'nın mesajını Portekizce değil de İngilizce olarak "ı belong to Jesus" olarak vermesi - ki evangelistlere aittir- pek manidar ve reyting kaygılı. Türkiye'de oynayan Brezilyalılar arasında Atletas de Cristo üyesi var mı bilemem ama Ronaldinho ya da Ronaldo'nun bu taraklarda bezi olmadığı kesin..

3 yorum:

Yağız Gönüler dedi ki...

Ben Roma'da oynayan Mancini'nin de aynı vaziyette olduğunu düşünüyorum.

connector dedi ki...

Papa 16. Benedict bu aralar Brezilya'da. Kendisi Evangelistlere dikkat çekmiş.

BBC NEWS:The Pope said it was the issue of Catholics choosing to join evangelical churches that was "our biggest worry".

salih kalınbacak dedi ki...

http://www.tempo24.com.tr/content/newsdetail.aspx?cat=23&newscode=36534