21 Nisan 2007

Aptal Amerikalılar

David Beckham malum Los Angeles Galaxy'ye transfer oldu, Marca gazetesi transferi çok manidar bir başlıkla duyurmuştu: Beckham goes to Hollywood demişlerdi. Başka söze ne hacet! Amerikalılar afiş yapmışlar, Beckham geliyor zart zurt. Bu adamların futboldan anladığı bu kadar. 30 yıl önce de Cosmos ile aynı hataya düşmüşlerdi. Futbolun bir takım oyunu olduğunu hala idrak edemediler. Sabahtan akşama kadar bir "hero" edebiyatı içinde boğulmuşlar. Supermen ile doğan Rambo ile büyüyenlerden ne beklenir ki. Sinemaları da vıcık vıcık kahraman sinemasıdır. Alın Beckham'ı mıçınıza sokun. Victoria da bonusu olsun. David-Victoria dedim de bir de bunların Türkiye'de yandan yemişi bir taklitçileri var: İbrahim Kutluay-Demet Şener. Allah müstahaklarını versin diyorum.

Efsane kadrolar 26

1989-90 Serie A şampiyonu Napoli: Carnevale, Alemao, Di Fusco, Giuliani, Francini, Corradini,Bigliardi, Tarantino, Mauro, Bigon (ant), Maradona, Crippa, Ferrara,Renica, De Napoli, Careca, Zola, Neri, Fusi.
1993 Kupa Galipleri Kupası'nı kazanan Parma: Ballota, Minotti, Apolloni, DiChiara, Grun, Zoratto, Osio, Cuoghi, Brolin, Asprilla.

D10S

Arjantin'de Ole ve Clarin farklı haberler vermeye devam ediyor. Alkol tedavisi, siroz başlangıcı dediler şimdi de beyinde ödem. Maradona hayata hergün bir çalım daha atıyor. Bugün "bırakın beni Küba'ya gideyim" demiş. D10S ne derse yapın ulan..

20 Nisan 2007

John Foot

Calcio. 1898-2007/ Storia dello sport che ha fatto l'Italia
John Foot
2007-621 sayfa- 23 euro

Efsane kadrolar 25

1971'de Real Madrid'i deviren ve Kupa Galipleri'ni kazanan Chelsea: Bonetti, Johnny Boyle, Ron Harris, John Hollins, John Dempsey, David, Webb, Keith Weller, Alan Hudson, Peter Osgood, Charlie Cooke, Peter Houseman.1971-72-73 Avrupa şampiyonu Ajax: Stuy, Suurbier, Krol, Blankenburg, Hulshoff, Neeskens, Haan, Muhren, Cruyff, Rep, Keizer.

19 Nisan 2007

El Pie de Dios

Messidona

Maradona'nın veliahtı diye kaç adam saydılar son 20 yılda bilmiyorum ama Lionel Messi bu akşam İspanya'yı ayağa kaldırdı. Maradona'nın 86'da İngiltere'ye attığı golün aynısını çakmış Kupa maçında Getafe'ye. Elle olan değil elbette. Slalom ve gol. Maradona gibi o da topu sol kanatta alıyor, 4 Getafe'liyi katlıyor 50 metre driblingde ve plase. Barcelona 5 çaktı Getafe'ye, bu skordan sonra Getafe'nin hocası Schuster de Real Madrid'in başına seneye babayı geçer.

Video 1: Lionel Messi'nin Getafe'ye attığı gol (Ole)
Video 2: Maradona'nın 1986'da İngiltere'ye attığı gol (Youtube)

18 Nisan 2007

Biz buraya Inter'i çizmeye geldik

Federasyon maçı güvenliği bahane edip İtalya saatiyle 17:30'a koyduğunda piç etmişti zaten Inter'in kutlama törenini. San Siro'da 67 bin taraftar. Romalılar her zamankinden çok daha az. Öğlen Milano'da tezgahları açmışlar, şampiyon Inter "14" ürünleri satışta. Manchester United'dan 7 yemiş Roma, ilk hesabı Sampdoria'ya kesmiş, dörtlemişti; bugün de Inter'in karizmasını fena çizdi. Namağlup ünvanı da gitti, şampiyonluk turu da yalan oldu.
Totti maç sonrasında Mediaset'de baba program Controcampo'daydı. Programın yorumcuları da zıplıyorlar oturdukları yerde. "Biz buraya Inter'i çizmeye geldik" dedi Totti. Cümle alem kıldır bu adama; ben bir şekilde futboluna ve bayrak adamlığına hayranım. Büyük topçu diyorlar onun gibisine. Roma bu galibiyetle sezonu kurtardı. Inter'in her şampiyonluğunda biraz keder vardır zaten. Onlar acıların takımıdır, koymaz onlara...
INTER-ROMA 1-3 (p.t. 0-1)
MARCATORI: Perrotta (R) al 43’ p.t.; Materazzial (I) 7', Totti (R) al 44’, Cassetti (R) al 49’ s.t.
INTER (4-3-1-2): Julio Cesar; Maicon, Cordoba, Materazzi, Grosso (dal 16’ s.t. Dacourt); Stankovic, Cambiasso (Recoba al 45’ s.t.), Zanetti; Figo; Ibrahimovic, Adriano (dal 16’ s.t. Cruz). (Toldo, Burdisso, Solari, Gonzalez).
ROMA (4-2-3-1): Doni; Panucci, Ferrari, Mexes, Chivu; De Rossi, Pizarro; Wilhelmsson (dal 29’ s.t. Cassetti), Perrotta, Mancini (dal 32’ s.t. Vucinic); Totti. (Curci, Tonetto, Faty, Rosi, Tavano).

Maresca vs Canizares



Maresca ve Canizares polemiği. Valencia-Sevilla maçı. Maresca penaltıyı kaçırır ve sonrasında 60 metreden kaleye şut atar. Canizares için bu bir hakarettir. Maç sonrasında ağır girmiş Canizares: "Maresca. Şu İtalyan mı?"

Milano'da tezgahlar açıldı

Inter 14. şampiyonluğunu bu akşam Roma'yı devirirse garantileyecek. Milano'da durum budur. Maç güvenlik nedeniyle saat 18:30'da. Eve erken gitmek lazım.
Muhtemel kadrolar:
Inter (4-3-1-2): 12 Julio Cesar, 13 Maicon, 2 Cordoba, 23 Materazzi, 11 Grosso, 4 J.Zanetti, 19 Cambiasso, 5 Stankovic, 7 Figo, 10 Adriano, 8 Ibrahimovic.
(1 Toldo, 16 Burdisso, 77 Andreolli, 15 Dacourt, 21 Solari, 9 Cruz, 20 Recoba).
Roma (4-2-3-1): 32 Doni, 2 Panucci, 13 Chivu, 5 Mexes, 22 Tonetto, 16 De Rossi, 7 Pizarro, 4 Wilhelmsson, 20 Perrotta, 30 Mancini, 10 Totti.
(1 Curci, 77 Cassetti, 21 Ferrari, 14 Faty, 28 Rosi, 23 Vucinic, 17 Tavano).

Pool Position

Michael Schumacher Miami'de Ritz Carlton hotelinin havuzunda. Bild güzel patlatmış kelime oyununu. Pole position bitti artık pool position zamanıdır.

Raul Madrid Roberto Carlos'a karşı

Bizim medyada hergün bir Roberto Carlos haberi çıkıyor. Bu da İspanya'dan. Roberto Carlos yakın bir tarihte parti düzenliyor. Veda partisi diyelim buna. Mekan Mirasierra Suite Hotel. Tüm takım davetli ama Real Madrid'de çeşmenin başını tutan 3 adam partiye gelmiyor. Raul, Guti ve Casillas. David Beckham geliyor Victoria ile; onların hayatı zaten parti. Büyük gider oluyor bu Roberto Carlos'a. Ertesinde çıkan haberler bizim gazetelerde de yer aldı. O akşamın kızgınlığıyla Roberto Carlos sıçtı sıvadı Real Madrid'in ağzına.

17 Nisan 2007

Sempre rosso

Bizim sipariş İtalya'dan yola çıktı. Hadi hayırlısı.

Efsane kadrolar 24

1998'de Lazio'yu 3-1 yenen ve UEFA Kupası'nı alan Inter: Ze Elias, Colonesse, Zanetti, Pagliuca, West, Simeone, Djorkaeff, Zamorano, Winter, Fresi, Ronaldo.

1964'de Real Madrid'i 3-1 yenen ve Şampiyon Kulüpleri kazanan Inter: Sarti, Burgnich, Facchetti,Tagnin, Guarneri, Picchi, Jair, Mazzola, Suarez, Corso.

El Loco Martin Palermo

6 yıllık bir hikaye, Ole Gazetesi'nin o günkü kapağına rastladım bir yerlerde. Martin Palermo ki Eric Cantona bunun yanında iyi aile çocuğu kalır, Villarreal'de oynarken gol sevincini kale arkası tribünle paylaşayım derken sol ayağını iki yerden kırmıştı. Avrupa'da iş yapmadı. Nefes aldığı tek yer sanırım Buenos Aires ve La Bombonera. River Plate'in belalısıdır, ters gelir, her maç yazardı. Geçen pazar dünyaları kaçırdı derbide. 1999'da Kolombiya'ya 3 penaltı kaçırmışlığı da vardır ki bu rekor biraz zor kırılır. 33 yaşına gelmiş El Loco. Bizim buralara yolu düşmedi, düşseydi de millet manyak görseydi. 20 yıldır Bahtiyar ile idare ediyor bu topraklar...

Queen ve Maradona

Queen ve Maradona. 1981 turnesi dedi fotoğrafı gören bir arkadaş. Freddie Mercury de 40 kilo çeker bu fotoğrafta. Nisan 2007-Buenos Aires

Monopol ve futbol

Monopol sevdiğim bir oyundu. Di'li geçmiş çünkü ne oynayacak zamanım ne de aklım kaldı bu tarihte. Sıraselviler caddesini al, Bağdat'a salça ol. Bahariye ne kazık yerdi öyle! İngiltere'de 1999'da FA Premiership adıyla ilk versiyonu çıkmış futbol delileri için. Bir zamandır da kulüp versiyonları piyasada. 45 euro derler. CM'ye el sürmedim buna da uzaktan bakarız. Al-sat-al-sat da; nereye kadar?

Avrupa futbolunda yıllık kazançlar

France Football, 9 yıldır futbolcuların yıllık gelirlerini yayınlıyor. Güvenilir kaynaktır. Birkaç yıldır ön liberolar en pahalı adamlar oldu diyen bazı camgözler var, baksınlar bakalım bu listede ön libero var mı? Alman ve Fransa liglerinin liste dışı kalması normal. Chelsea bol keseden dağıtmasa sıralama farklı olurdu. Henry'nin yıllık kazancı Türkiye'de 3 büyüklerin Lig TV'den yayın hakları için bir yıllığına aldıkları rakama eşit. Sözün bittiği yerdir.
1. Ronaldinho (Barcelona) 24 (milyon euro)
2. David Beckham (Real Madrid) 17
3. Thierry Henry (Arsenal) 15,7
4. Michael Ballack (Chelsea) 15,3
5. Ronaldo (Milan) 15,2
6. Andrei Shevchenko (Chelsea) 12,7
7. Alessandro del Piero (Juventus) 11,5
8. John Terry (Chelsea) 11,4
9. Steven Gerrard (Liverpool) 11,3
10. Fabio Cannavaro (Real Madrid) 10,5
11. Frank Lampard (Chelsea) 10,3
12. Didier Drogba (Chelsea) 9,5
13. Kaka (Milan) 9,2
14. Francesco Totti (Roma) 9
15. Wayne Rooney (Manchester United) 8,9
16. Ruud van Nistelrooy (Real Madrid) 8,8
17. Cristiano Ronaldo (Manchester United) 8,7
18. Rio Ferdinand (Manchester United) 8,5
19. Iker Casillas (Real Madrid) 8,5
20. Raul Gonzalez (Real Madrid) 8,4
Teknik direktörler
1. Jose Mourinho (Chelsea) 10
2. Alex Ferguson (Manchester United) 6,1
3. Fabio Capello (Real Madrid) 5,8
4. Sven-Göran Eriksson (ex-Angleterre) 5,2
5. Guus Hiddink (Russie) 5

16 Nisan 2007

Pazartesi notları 6

* Bir Boca-River derbisi daha geçti, bizim televizyonlar yine yayınlamadı. Sopcast'ın peşine düştüm, rezalet bir görüntü ve Çinli spiker eşliğinde seyrettim derbiye ufacık ekrandan. Boca daha ilk dakikada buldu golü, ilk yarı yakaladıklarını atsalar Ole'nin 2 gün önce attığı 5-0 manşeti gerçek olacaktı. River kalecisi Juan Pablo Carrizo sayesinde yırttı. 2. yarı maç tersine döndü. Kaçıran kaçırana. River alabilirdi de maçı. Palermo dünyaları kaçırdı. Bir Türk, Arjantin derbisini Çin televizyonundan seyrederse anlatacağı ancak bu kadardır.
* Real Madrid'in aleyhine 2 penaltı çalınınca Madrid medyası çıldırdı. Maçı seyrettim, iki penaltı da haksız değildi, ya biz futboldan anlamıyoruz ya da İspanyollar kafayı kırdı. Zigic'i Kızılyıldız'dan beri takip ediyorum, Almanya'da bir hazırlık maçında seyretmiştim, gelecek sezon Santander bu adamı zor tutar kadrosunda. Heybetli santrforun kralı bu adam.
* Ronaldo, Messina'ya çok fena çaktı.
* Inter 0-2'den maçı çevirdi ve yine namağlup. Çarşamba günü Roma ile şampiyonluk maçına çıkıyor. Kazanırsa tur atacak. Güvenlik nedeniyle maçı 18:30'a aldılar. Milano'da hayat durur.
* Roma 7 golün intikamını gariban Sampdoria'dan aldı ve dörtlük yaptı. Dünya hali, herkes gücü yetene.
* Cristiano Ronaldo'nun Man. United'da kalması bu sezon transfer piyasasını çok etkileyecek. Ronaldo, İspanya'ya gelseydi domino taşları gibi yıkılırdı piyasa.
* A.Bilbao kümede kalma savaşında yine kazandı. Bu kez 0-1 geriden Espanyol'u tokatladılar.
* Fransa Ligi'nde O.Lyon haftaya kazanırsa şampiyon. Boku çıktı bu ligin. Cumartesi akşamı 6 maç 0-0 bitti.
* Sezon sonuna doğru yaklaştıkça yüreği daralıyor insanın. Bu yıl Copa America dışında futbol da yok yaz aylarında. Dizi dvdlerini depolamak lazım.
* E.Özkök'ün damadı ünlü Türk büyüğü Ercan Saatçi, Fenerbahçe golü bulana kadar maçın mutlak hakimiydi yazmış Vestel Manisa maçı için. Paf maçını seyretti galiba. Hayatta yaptığı tek iyi şey sayenizde parçasıdır.
* Pazar sabahları Çengelköy'de kahvaltıya alternatif yaratmak lazım artık. Sığmıyoruz diye bağırıyor millet artık. O ne kalabalıktır.
* Hıncal'ın Türk diline armağanıdır bu "nasıl güzel, nasıl tatlı" betimlemesi. Herkes kullanmaya başlamış. Saçmalığın danişkası. Nasıl güzel!.. "Eee nasıl güzel?".
* Lipsos buğulama yanına közde patlıcan-domates-biber triosu yaptık Bay K ile birlikte. Az Tekirdağ ile kaydı gitti. Çengelköy'deki balıkçı hemşehrimin gözlerinden öpüyorum.
* Nickfallin, Tunceli'de asker. Keyfi yerindedir inşallah
* Dizi, yarışma programı seyretmiyorum, eksik mi kalıyoruz bu hayatta. Oray Eğin cumhurbaşkanı olsun.
* Nokta'daki arkadaşlara geçmiş olsun. Kaşındılar tabii, bu ülkede adam gibi haber dergisi yapmak niye? Aktüel, Tempo gibi kanalın dizilerini tanıt, olsun sana haber dergisi.

* Takva güzel film. Erkan Can, İstanbul Film Festivali'nden de ödülü kapmış. Güven Kıraç yine rezalet. Engin Günaydın tek rolün adamı. Ondan aktör olmaz.
* The Contract'da Morgan Freeman baba kendini harcamış keza John Cusack da. Klişelerle dolu aptal bir senaryo.
* Deja vu mantık hatalarıyla dolu bir propaganda filmi. Geçmişi değiştirmeye kasan Amerikalılar yakında bunun Vietnam versiyonunu da yapsınlar. Uydudan termal sensörler falan, baydı bu teknoloji geyikleri.

15 Nisan 2007

Efsane kadrolar 23

1940'larda efsane River Plate: Barrios, Yacono, Vaghi, Ferreyra, Rodolfi, Ramos, Moreno Pedernera, Munoz, Labruna, Loustau.1931'de Arjantin'de son amatör şampiyon Boca Juniors: J.Evaristo, Bidoglio, Fosatti, Mutis, Silenzi, Arico Suarez, Nardini, Tarascone, Varallo, Cherro, Alberino.

Fransa'da forvet grevi

Fransa Ligi yerlerde sürünmeye devam ediyor. O.Lyon'un 5 yıl arka arkaya şampiyon olup tükettiği ligde şampiyon; -matematiğini koy bir kenara- ligin ilk yarısında belliydi. Bu akşam 8 maç oynandı Fransa'da. 6'sı 0-0 bitti, kalan 2 maçta 4 gol var. Bahis diliyle yazarsak tüm maçlar under. Gol sevinci Toulouse maçından. Onlar da kazanmasa O.Lyon yarın şampiyonluğunu ilan edecekti. Bayık lig buna diyorlar işte.
Toulouse 2 - 0 Auxerre
Lille 2 - 0 Sochaux
Bordeaux 0 - 0 Paris S.G.
Le Mans 0 - 0 Rennes
Lorient 0 - 0 Monaco
Nantes 0 - 0 Lens
Troyes 0 - 0 Nancy
Valenciennes 0 - 0 Marseille