4 Temmuz 2009

Obabaşı Lincoln

Bu fotoğraf geçen seneden. Lincoln için arama emri çıkartıldığı günler. Adam rahat adam. Takım antrenman yapıyor umurunda değil. Sanat da önemli tabii(!) Bu da bugünden. Lincoln'de ilerleme var. Bir önceki fotoğrafta adam dünyanın öbür ucunda memleketinde. Bu kez hiç olmazsa Galatasaray'ın kamp yaptığı ülkeye yakın. Dortmund'da yakalanmış bugün. Cep telefonu olan herkes gazeteci. Gurbetçiye de helal olsun, Lig Tv'ye yollamış. Alışveriş yapıyormuş. Hak veriyorum kendisine, şimdi harika indirim var Avrupa'da... Bir hafta sonra kampa katılacağım demiş.

Galatasaray bir hafta sonra dönüyor İstanbul'a. Lincoln bu saatten sonra ancak izci kampına katılır. Obabaşı Lincoln közde patates yapar... İsa'nın Atletleri arasında en çürük de bu çıktı!

Waddle'dan Lucho Gonzalez'e

Marsilya'nın 8 lig şampiyonluğu var. 4'ünü arka arkaya almışlardı. 1988'den 1992'ye kadar... 17 yıldır da şampiyon olmuyorlar. Bu sezon da sahalarında O.Lyon'a kaybetmeseler, Gerets patronajla ters düşmese kaldırabilirlerdi de kupayı. O 4 şampiyonluğun sonuncusundaki kadroya bakalım. Bugünün teknik direktörü var orta sahada. Didier Deschamps. Sonraları Juventus'a gidecek. Birkaç isim daha sayayım arşivlerden: Basile Boli, Amoros, Desailly, Boghossian, Papin, Abedi Pele ve Chris Waddle. Sıkı kadro değil mi? 2 gün önce 18 milyon euroyla kulüp tarihinin en pahalı transferini yaptırdı Deschamps. Mağduru severim ya Juventus'u Serie B şampiyonu yapıp işine son verdiklerinden beri bu soğuk Fransıza sempatim var. 2000'li yıllarda çok adam geldi gitti Marsilya'ya. Küme düşme potasına da girdiler, son haftaya kadar şampiyonluğu da kovaladır. Kupayı hep O.Lyon götürdü bu dönemde. O.Lyon satmaktan da yetiştirmekten de keşfetmekten de bıkmadı geride kalan 10 yılda. Lucho Gonzalez öncesi pahalı transferleri hatırlamakta yarar var. Geçen sezon Nasri'yi Arsenal'e satınca 12 milyon euro döktüler Ben Arfa için O.Lyon. İyi de kazıklandılar. O.Lyon başkanı Aulas 2004 yılında Luyindula için de 12 milyon eurolarını almıştı. Etti mi 24! Geçen hafta 8 milyona Pana'ya sattıkları Cisse için 2007 yılında Liverpool'a 9 milyon euro ödediler. Kone için geçen sezon başında Nice'e 9 milyon euro verdiler. Adamın boyuna baksan bir milyon anca eder dersin ama atıyor işte. Biraz da eskiye gidelim.
12 yıl önce M.Brough'a Ravenelli için 8 milyon euro ödemişler. Guingamp'da patlayan Drogba için 2003 yılında 7 milyon euro. Geçen sezonun ortasında Gerets, Lucescu'dan Brandao'yu kopardı 6 milyon euroya. Eksikliğini hiç hissetmediler ki İstanbul'a gelip kupayı da aldılar. Ve son olarak kayıp bir adamç. Ajax Mido için 6 milyon eurosunu aldı Marsilya'nın. Transfer mevsiminin ortasındayız daha. Uzun cümleler kurmamak lazım ama Juninho, Keita, Benzema'nın gittiği O.Lyon'dan kağıt üzerinde daha kuvvetli duruyorlar artık. Gourcuff'u elinde tutan Bordeaux ise aynı Bordeaux...

3 Temmuz 2009

Owen ve Bobo

Cristiano Ronaldo'dan gelen para kimlere harcanacak? Wigan'dan Valencia hamlesi çok şıktı. Alex Ferguson, Benzema transferinde Zidane'a yenik düştü. En çok istediği adamdı. Carlos Tevez'in kapının önünde beklediği Man. United'ta kanatta oynayan Rooney elbette ki en uca çekilecek. Owen transferi 5 yıl önce olsa kıyamet kopardı. Real Madrid'e gidip Liverpool taraftarının ahını aldığını söyler dururum. Newcastle'ın iflasın eşiğine gelme sebeplerinden biri de; o ve Martins gibi adamlara ödenen astronomik rakamlardır. Galatasaray söylentisi külliyen yalandı. Bonservisi elinde oyuncuları seven Galatasaray'a yakıştırıldı sadece. Owen için Olympiakos alternatifi vardı ki; bunun bir de Bobo bacağı var. Owen, Newcastle'da kazandığının yarısına yaklaşık 3 milyon euroya gitti Man. United'a. Bu rakam Türkiye'de ödeniyor ama Komşu için hala çok fazla. Bobo'nun transfer hikayesinin başlangıcında Olympiakos'un ciğerini bilen gazeteci arkadaşımla konuştum. Dediği: "Olympiakos 3 milyon veriyor, Beşiktaş 5 milyon euro istiyordu." "Bobo'ya 2 milyon veriyormuş Olympiakos" dedim. Kahkahayı patlattı: "Deli misin, bu kulüp tarihinde en yüksek parayı 1.8 ile Rivaldo aldı. Kimse bizde 2 milyon euro almıyor" dedi. Beşiktaş'ta 1.2 kazanan Bobo için menajer Juan Figer yine rolünü iyi oynuyor. Bobo'ya 2 veriyorlar diye haber salıyor ortalığa. Bobo da Nobre'nin yerli kontenjanı sayesinde kaptığı 2.2'yi hayal ediyor. Bir de üstüne 2.5 milyona gelen Ferrari var. Son söz, 32 sayfalık broşürle pazarlanan Owen kulübünü buldu. Gelecek sezonlarda iyi ekmek kapısıdır bu... Yabancı kontenjanını bilmem de Beşiktaş'ın Fiorentina'dan Mutu'yu istediğini ve direkt oyuncunun hayır dediği de dipnot olsun...

A.Madrid Kombine Reklamları

Atletico Madrid'in kombine kampanyası için her sezon yaptırdığı reklamlar çok konuşulur İspanya'da. Bu sezon ekonomik kriz yüzünden reklam filmi çekmiyorlar. Evet para da değil aslında! Bugüne kadar en ucuzunu 30 bin en pahalısını 80 bin euroya mal etmişler. Bir futbol kulübü için çok anlamlı reklamlardı bunlar. Atletico Madrid için 2. ligde 40 bin kombine sattı haberleri okumuştuk yılllar önce. Kampanyayı ilk yaptıkları sene Kiko oynamıştı. 23 bin satmışlar 2. ligde. Geçen sezon 47 bin satmışlardı. Bu sezon da sırada bekleyen 1.500 kişiyi ekliyorlar. 50 bin de durmak zorundalar. Vicente Calderon'un kapasitesi 54 bin. Geçen sezon kombinede en düşük fiyat 270 euro. En pahalı koltuk ise 1.030 Euro idi. 2001 yılından beri çekilmiş reklamların listeliyorum, bu isimlerle youtubedan bulup izleyebilirsiniz. Benim favorim 2004 yılında kulübün 1 numaralı üyesi Augustin de la Fuente Quintana'nın oynadığıdır. Blog arşivinde mevcut.

2001-02. Papá, ¿por qué somos del atleti?
2002-03.Ya estamos aquí
2003-04.esa extraña conexión
2004-05. Me mata, me da la vida
2005-06. El corazón tiene razones que...
2006-07.una cuestión de fe
2007-08.eternamente grande
2008-09. PASTOR en kosovo

Zidane vs. Ronaldinho

Zidane, Ronaldinho'yu bakkala gönderirken...

Hey Gidi Shevchenko #2

Resmen ortada kaldı bu adam. 32 yaşında. Dünyanın en büyük golcülerinden biri, bonservisi yok ama alıcısı da yok. Yetiştiği Dinamo Kiev dön demiş, Güiza gitmek için bu kadar pirelenmiş Fenerbahçe Shevchenko'yu düşünüyor mu acaba?

Santiago Bernabeu'da Guardiola

Bu fotoğrafın faturası 210 milyon euro! Guardiola'nın Santiago Bernabeu'da 6 attıkları maçta -artık hangi gol bilmiyorum ama- sevincini nereye bakıp yaşadığı önemli. Bu stadyum, Ronaldinho'yu da ayakta alkışlamıştı. O altı gol Real Madrid'in bütün Hollandalılarını yedi. Bugün kimse bir tek Hollandalıyı onbire yazmıyor. En zayıf halka Drenthe dışında giden de yok daha. Perez durmuyor da şimdi de David Silva için bastırıyor, Ribery de tutturmuş ben sadece Real Madrid'de oynarım diyor, Bayern Münih antrenmanında arıza çıkartıp, Van Gaal ile kapışıyor.

Ankara'nın Kaka'sı Vassell

Darius Wassell'in Ankaragücü'ne imzasını İtalyan Mediaset 17 fotoğraflık bir albüm yaptı. Ankara, Kaka'sını buldu. Şehir çıldırdı diyorlar başlıkta. Ben 3 kare seçtim...

Transfer Notları #4

- Kader Keita için O.Lyon'un açıkladığı bonservis 8.5 milyon artı 500 performans bonusu. 9 milyon ve oyuncuya muhtemelen verilecek 3 milyon euro ile Galatasaray için 12 milyon euroluk bir imza. Gelecek yıl yapılacak yayın ihalesinden çok şey bekleniyor ya da biri satılacak.
- Ertuğrul Sağlam haklı çıktı! Tebrikler. İki yıl önce Cisse geldiğinde iki yıl sonra Avrupa'da büyük bir takıma gider demişti! Marsilya bonservisi elinde olan Cisse'yi kaptı. Deschamps Monaco'dan eski hocası.
- Ya Servet ya da Diawara diyorlardı. Marsilya, Bordeaux ile anlaşmaya vardı. Diawara imzayı atıyor.
- Real Madrid, David Villa için teklifini geri çektiğini açıkladı. Yok bir de onu da alsalardı! David Villa büyük bir ihtimalle Barcelona'ya gidecek. Laporta'yı zora sokan Eto'o da takımda kalırsa kulübede oturacak.
- O.Lyon Benzema ve Keita'yı sattı. Lisandro Lopez için Porto'ya 20 milyon euro teklif ettiler.
- Arsenal'de Silvestre ve Gallas yolcu. İkisi de kapanın elinde kalır.
- Ferrari Beşiktaş'a biraz naz yaptı ama 2.5 milyon euro yıllığa hayır diyemedi. Bonservis için İtalya, 5 milyon euro diyor.
- Ze Roberto 34 yaşında bir transfer daha patlattı. Hamburg'a gitti yıllık 3.5 milyon euroya.
- Vincenzo Montella futbolu bıraktı.

2 Temmuz 2009

Kader Keita Galatasaray'da

Galatasaray'ın transfer politikası medyada adı çıkan isimleri almamak üzerine mi kurulu diye şüphelenmeye başladım (!) Tabii bu işin şakası. Haldun Üstünel bu konuda büyük bir ün yaptı. Alacağı adamın ismini son dakikaya kadar iyi saklıyor. Bu transfer de sürpriz oldu. Kader Keita'yı resmen bitirdiler. O.Lyon'da başkan Aulas gemileri yakmış demek ki. Benzema'dan bir gün sonra bir forveti daha elden çıkardı. O.Lyon'un bu transferi Loic Remy'ye onbirde yer açmak için yaptı diye yorumlamış L'Equipe. Fransız basını da bizim gibi seyretti ve Galatasaray'ı kaynak gösterdiler. İki yıl önce Lille'den Fransa Ligi için büyük para olan 16 milyon euro ödeyip almışlardı. Keita, Ligue 1'in en fazla kazanan oyuncularından biriydi. 3.1 milyon euroya oynuyordu. O.Lyon'a getiren Lille'deki hocası Claude Puel'dir. Galatasaray'a maliyetini, yıllık ücretini öğreneceğiz ama faturası Baros'dan ucuzsa helal olsun demek lazım. Transferi Rijkaard'ın istediği kesin. 4-3-3'ün hücum hattında her noktada oynar. Forvet hattına Rijkaard'ın Keita tercihi Lincoln için de infaz kararı demek aynı zamanda. Bir ceza alanı hırsızı yerine Arda'yı beyin oynatabileceği hücumcuyu tercih etmiş Rijkaard.

1 Temmuz 2009

Benzema Real Madrid'de

Florentino Perez dün akşam Kaka'nın imza töreninde yarın bir transferi daha açıklayacağız demişti. Adam sözünün eri. Karim Benzema'yı da bitirdiler. O.Lyon başkanı Aulas satmayacağım diyordu ama para her zamanki gibi tatlı geldi. 35 milyon euro bonservis yazılıyor İspanyol medyasında. Detayları daha sonra belli olur. Galatasaray&Gouvou yazanlar bu transfer sonrasında bir daha düşünsünler, Huntelaar da ne bahtsız adammış bu arada... David Villa'ya Barcelona yolu açıldı galiba...
***
İspanya'da transfer bitti diyorlar ancak Fransa kanadı ısrarla Benzema'ya daha yüksek bir teklif geldiğini ve O.Lyon'un satışa daha onay vermediğini söylüyor. Ne diyeyim ki? Yesinler birbirlerini...
***
Transfer resmileşti. O.Lyon 35 üstüne +6 bonusunun olduğunu açıkladı. Fransız basınına göre Benzema ucuza gitti. Kime göre, neye göre tartışılır durur...

Deco+Carvalho Kaç Para?

Carvalho ve Deco ikilisine toplam ne kadar bonservis ödersiniz? Ya da Chelsea ne kadar ister de bu rakam Inter tarafından yüksek bulunur? 20-25? Sadece 14 milyon euro. Mourinho'nun iki eski öğrencisi için İtalyanlar bu fiyatı yüksek bulmuş. Diğer tarafta Fenerbahçe'nin Vargas için 13 milyon euro teklifi olduğu söyleniyor -ki ben inandırıcı bulmuyorum- Bir takım bugün Atatürk Havalimanı'na Deco ve Carvalho'yu indirse ki hem 3 büyüklerin üçünün de bu ikiliye ihtiyacı var, "büyük transfer ve ucuza geldiler" demez miyiz?

30 Haziran 2009

Transfer Notları #3

* Selim Teber kaptanı olduğu Hoffenheim'dan ayrıldı. Yeni sezonda E.Frankfurt forması giyecek.
* Hoffenheim iyi bir transfer yaptı. Hertha Berlin'den 7 milyon euroya Simunic'i aldılar.
* Wolfsburg, Grafite'nin sözleşmesini uzattı. Dzeko'yu Milan'a bakalım verecekler mi?
* Fenerbahçe için Jose Antonio Reyes'i yazmışlar. Sol kanat için ilginç bir alternatif. Vargas için de Fiorentina'ya 13 milyon euro teklif ettikleri haberi var. Ne uçuk rakamlar...
* Owen, Galatasaray'ın aradığı adam olabilir ama bu transfer söylentileri gerçek değil. Muhtemelen Premier Lig'de kalacak ya da Olympiakos'a gidecek. Sidney Govou da spekülasyon. Ben olsam Bordeaux'dan Cavenaghi'yi alırdım...
* Manchester United, Wigan'dan 16 milyon sterline Valencia'yı aldı. Cristiano Ronaldo'nun gidişi sonrasında Alex Ferguson yine cımbızla çekti. Bu adam bu sezon çok konuşulur o takımda...
* Marsilya da Porto'nun kalbini söktü çıkardı. Lucho Gonzalez için 18 milyon euro ödediler ki bu kulüp rekoru aynı zamanda. Oyuncuya da yıllık 2 milyon euro ödeyecekler. Niye daha fazlasını versinler ki(!)
* Matteo Ferrari Beşiktaş'ta. Tezahürat "Ferrara'da doğdu; Ferrari oldu" dur artık. Stoper Serie A'dan olsun taştan olsun derim...
* Bir transfer de medyadan. CNN Türk'ten Orkun Yazgan Fenerbahçe Kulübü'nin yeni iletişim direktörü olmuş. Çok başarılı bir haberciydi, ilginç bir tercih olmuş özellikle de bir Galatasaray Lisesi mezunu için...

Marko Arnautovic Inter'e

Hollanda kulüpleri İspanyol ve İtalyanları iyi kazıklar aslında bu kez biraz ucuza mı gitti nedir? Marko Arnautovic'i 9 milyon euroya satın alma opsiyonuyla kiraladı Inter. Twente'nin elinde tutamayacağı belliydi. 90 dakika seyrettiğim bir oyuncu değil ama sezon ortasından beri La Gazzetta'da ısrarla yeni İbrahimovic diye kafa şişirip durdular. 20 yaşında ve 1.92 cm boyunda. Cruz ve Crespo'nun gittiği, Milito'nun geldiği Inter'de sezona kulübede başlayacağı kesin tabii. Mourinho'nun ısrarla istediği adamlardan biriydi. Babası Sırp, annesi Avusturyalı ve Avusturya milli takımını tercih etti... Inter'in bu transferi oyuncunun sakatlığını bile bile bitirdiğini de not düşeyim. Sağ ayağında stres kırığıyla geliyor Arnautovic Milano'ya...

***
3 Temmuz
Bitti dedikleri bu transfer bozuldu. Inter'e gitmiyor diyorlar. Ucuza gidiyor demiştim zaten...

Kaka ve Değirmenin Suyu


Mümkün olsa da Real Madrid bu sezon maçlarını 200 bine kişiye oynasa... Santiago Bernabeu da yetmeyecek onlara. Kaka'nın formayı giydiği geceye gelen taraftar sayısı 50 bin. Florentino Perez için bir soru aldım. Real Madrid başkanı bu transferleri cebinden mi yaptı diye. Real Madrid İspanya'da bankalardan kredi çekiyor. Ronaldo ve Kaka transferlerinde en yüklü krediyi aldıkları banka da Barcelona merkezli La Caixa (!)

29 Haziran 2009

Arjantin'de Son Tango

Adı Kapanış Ligi ve bu nasıl bir kapanıştır! Arjantin'de Clausura 2009'da son haftaya giriliyor. Fikstür çekildiğinde son hafta oynanacak olan Velez-Huracan maçı kimse için bir şey ifade etmiyordu. Artık ediyor. Ne Boca var ortalıkta ne de River... Son şampiyonluğu o garip play-off'da alan Boca, ligi son sırada bitiren ezeli rakibi River'a çok fazla güldü ki şimdi 17. sıradalar. 18. haftada Velez, 3. sıradaki Lanus deplasmanından bir puanla dönünce Huracan kazanıp liderlik koltuğunu aldı. Bu ligde hiç şampiyonlukları yok ve son hafta Velez deplasmanına gidiyorlar. Maç Pazar günü, NTV Spor mutlaka naklen yayınlayacaktır.

Servet-Diawara-Rami

Marsilya'da yönetimin değişmesi, Servet'in bugün Hollanda kampındaki umutsuz açıklamaları ve Fransa'dan gelen transfer haberleri. Hepsi Servet'in gelecek sezon Galatasaray'da kalacağını işare ediyor. Marsilya'nın 8 milyon euro teklifini yenilemesi bence sözkonusu değil. Çok daha düşük bir rakamla gelir ve red cevabı alıp giderler. Servet ile birlikte alternatifleri Bordeaux'dan Souleymane Diawara idi. Ona da resmi imzayı attırmış değiller. Geçen sezon Nasri bu sezon da Cisse'nin satışından kasayı doldurdular. Bordeaux da Diawara'nın gitmesine kesin gözüyle bakıyor ki Lille'den Adil Rami'nin işini bitirmeye çalışıyor. Servet'in Galatasaray'da kalması halinde transfer politikası mutlaka değişecek. Linderoth'un takımda kalıyor olması Mehmet Topal'ın İspanya'ya satışının önünü açabilir. Yabancı hakkını da sağ bek ve santrforda kullanırlar.
***
Bir ek lazım oldu. Gele yorumlarda da Diawara'nın fiyatı tartışma konusu oldu. Marsilya'nın ilk teklifi 5 milyon euro idi. Bu akşam itibariyle teklifi 6 milyon euroya çıkardılar ve Bordeaux'dan cevap bekliyorlar...

Perez'in Şovu

50 televizyon kuruluşu, 500 gazeteci akredite olmuş. Tribünlerde 50 bin kişi olması bekleniyor. Herhangi bir final maçı değil bu: Kaka'nın imza töreni. Florentino Perez'in en sevdiği de budur. Şov! Yarın akşam Santiago Bernabeu'da (21:30). 6 Temmuz'da da benzer bir tören Cristiano Ronaldo için yapılacak. Peki Albiol? Onu Perşembe günü öğle saatlerinde çıkartıyorlar medyanın karşısına. Fasulyeden...

Hey Gidi Shevchenko

İlk gidişinde kıyamet kopmuştu. İkinci kez ayrılırken yine kıyamet koptu ama onun için değil. Milan taraftarı Kaka'nın satılmasına isyan ederken onun takımdan ayrılmış olması teferruattı. Shevchenko'nun kariyer planlaması yıldız adaylarına ders gibi okutulacak cinsten. Çocuklarım ingilizce öğrenecek diye Milano'dan Londra'ya firar ederken Berlusconi, oğlunun eski nişanlısı Kristen Pazik'in kocasını bir fino köpeği gibi yönettiğini söylüyordu. İnsan sırf bu laf yüzünden dönmez yahu Milan'a! Milan'ın Rivaldo ile başlayan eski yıldızları toplama kampanyasında Ronaldo'dan sonra gelir Sheva. Chelsea ile yolları ayrıldı. İngilizlerin yılda 7 milyon euro verdiği golcüye bu rakamı ödeyecek kulüp sayısı Avrupa'da bir elin parmaklarını geçmez. Elbette ki fiyat kırmak zorunda. Muhtemelen Roma'ya imza atacak. Totti'nin yeni sözleşmesine 5 milyon euro yazdıran Roma ancak 3.5, 4 milyon euro verecektir ona.

28 Haziran 2009

Ege Dönüşü

Ege'yi ardımda bırakıp İstanbul'a döndüğüm ve uzun zaman sonra futbol seyrettiğim bir pazar akşamında ABD 2-0 öne geçince; "Tamam Marduk da yalan oldu, 2012'ye de çıkamayacağız" dedim. ABD finalde Brezilya'yı yenecek ve kupa alacak... Kıyamet alameti değil de nedir? Neyse ki "güzel oyun" yine yanıltmadı bizi. Brezilya -ki onları da sevmem Arjantin sevdalısıyız ezelden- iki avans verip 3'de biter yaptılar. Bu noktayı koyduğumda hakem de maçı bitirdi. Brezilya kaptı kupayı. Kaka kutlamalarda yine İsa'nın Atletleri reklamı yapıyor. Turnuvanın tüm derdi de Dani Alves neden solda oynamışmış, bunu da keşfettim. Blogda 2009-2010 sezonunu da açmış olayım bu postla. Kurbansız, kansız tabii... Kalamar ızgara, Kara Efe ve Fikret Kızılok daha makul duruyor... Mevlüt de PSG'ne gitti bu gece...