8 Şubat 2014

Hafta Sonu Naklen Yayınlar


8 Şubat 2014 Cumartesi
12:30 Beşiktaş - İstanbul BB (U14 Ligi) (BJKTV)
14:00 Adana Demirspor - Samsunspor (TRT 1)
14:45 Liverpool - Arsenal (LigTV3)
16:00 Kayseri Erciyesspor - Çaykur Rizespor (LigTV)
16:30 Nürnberg - Bayern München (TRT HD)
17:00 Valencia - Real Betis (NTVSpor Smart HD)
17:00 Chelsea - Newcastle United (LigTV3)
19:00 Galatasaray - Eskişehirspor (LigTV)
19:00 Kahramanmaraşspor - Mersin İdmanyurdu (TRT Spor)
19:00 Kortrijk - Anderlecht (TVNet)
19:00 Fiorentina - Atalanta (Tivibu)
19:00 Udinese - Chievo (Tivibu)
19:00 Rayo Vallecano - Malaga (NTVSpor Smart HD)
19:30 Hamburger SV - Hertha Berlin (TRT Haber)
19:30 Swansea City - Cardiff (LigTV3)
21:00 Real Madrid - Villarreal (NTVSpor Smart HD)
21:45 Napoli - Milan (Tivibu)
23:00 Almeria - Atletico Madrid (NTVSpor)
23:30 Bragantino - Botafogo SP (LigTV3)

9 Şubat 2014 Pazar
12:30 Beşiktaş - Bursaspor (U17 Ligi) (BJKTV)
13:00 Osasuna - Getafe (NTVSpor Smart HD)
13:30 Torino - Bologna (Tivibu)
15:00 Nantes - Lyon (Tivibu)
15:30 Standard Liege - Zulte Waregem (TVNet)
15:30 Tottenham - Everton (LigTV3)
16:00 Sivasspor - Fenerbahçe (LigTV)
16:00 Lazio - Roma (Tivibu)
16:00 Verona - Juventus (Tivibu)
16:30 Stuttgart - Augsburg (TRT HD)
18:00 Valladolid - Elche (NTVSpor Smart HD)
18:00 Manchester United - Fulham (LigTV2)
18:30 Schalke 04 - Hannover 96 (TRT Haber)
19:00 Trabzonspor - Akhisar Bld. (LigTV)
19:00 Manisaspor - Orduspor (TRT Spor)
19:00 Bursaspor - MP Antalyaspor (LigTV2)
20:00 Benfica - SportingCP (Tivibu)
20:00 Real Sociedad - Levante (NTVSpor)
21:45 Inter - Sassuolo (Tivibu)
22:00 Monaco - Paris SG (Tivibu)
22:00 Sevilla - Barcelona (NTVSpor Smart HD)
23:15 Newells Old Boys - Boca Juniors (TVNet)

10 Şubat 2014 Pazartesi
02:30 River Plate - Gimnasia La Plata (TVNet)
19:00 Gençlerbirliği - Karabükspor (LigTV)
20:00 Fethiyespor - Ankaraspor (TRT Spor)
23:00 Celta Vigo - Athletic Bilbao (NTVSpor Smart HD)

4 Şubat 2014

87 Kar Tatili ve 2014 Soçi


Aziz Sarıyer, 40 yıllık tasarımcı. Oğlu Derin Sarıyer de onun izinden gidiyor ve babasının başarısının gölgesinde kalmayacak kadar üretken. Derin Sarıyer amatör bir çalışmaya imza attı ve beklenilmeyeni yaptı. Bir şarkı yazdı ve seslendirdi. Şarkının en vurucu yeri ise "Çok mutlu ol, 1987 kar tatilindeki çocuk gibi". 1987 kar tatili, her kış metrelerce karla boğuşan Anadolu insanına birşey ifade etmez ama 70 ve 80 doğumlular için İstanbul'da 87 kışında yağan karı kimse unutmaz. Bir kuşak nasıl Beyaz Gölge ile basketbol âşığı olmuşsa, 87 kışında da İstanbul'da çok çocuk kış sporlarına merak saldı. Yokuşlardan kızakla kayanlar, hızını alamayıp kayak takımı edinenler. Sonra bir daha öyle kar yağmadı zaten. Yağmura bile hasret kaldı bu yorgun şehir. Kayak meraklılılarına selam olsun, onlar Uludağ'da, Kartalkaya'da, Erciyes ve Palandöken'de ilk kar ne zaman düşmüş, kaç santimetre kar olmuş yakından takip ederler. Kış bastırdığında spor yapmak üzere kayak merkezlerinin yolunu tutan çoktur ama bizde kış, sömestir tatili denildiğinde akıllara açık havada mangalda sucukekmek gelir. 


Şık kayak takımlarını giyip, dağ otellerinin açık hava kafelerinde saatlerce oturmak takdir edersiniz ki olimpik spor değil. Mesele buz pateniyse, bunu da AVM etkinliğine indirdik memleket olarak. Kazak, parfüm alışverişi için gidilen bir AVM'de 'çocuk biraz da buz pateni öğrensin' saatleriyle sporcu yetiştirebilmek hayal. İşte bu yüzden cuma günü açılış töreni yapılacak olan Soçi Kış Olimpiyatları'na Türkiye altı sporcuyla katılacak. Soğuk Savaş yıllarında Rusya'nın Afganistan'ı işgali sonrasında 1980 Moskova Yaz Olimpiyatları'nı boykot edip katılmayan ABD, olimpiyat tarihinde ilk kez Rusya sınırları içine sporcularını yollayacak. 224 sporcuyla Soçi'ye çıkarma yapacak olan Amerikalılar'ı, 222 sporcuyla komşusu ve kış sporları cenneti olan Kanada takip ediyor. 

Ev sahibi Rusya ise yakın gelecekte turizmde Antalya'nın bir numaralı rakibi olacağı kabul edilen Soçi'deki oyunlara 216 sporcuyla katılacak. 1980 Olimpiyatları'nda ABD olmayınca, 80'i altın, 195 madalyayla gövde gösterisi yapan ve o günlerde SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği) olan Rusya'da kazanılan başarıların milliyetçiliği körüklediği, gençlerin spora olan ilgisinin arttığı tarihsel bir gerçek. Dört yıl sonra ise Los Angeles'tan başka adayın olmadığı ABD'deki olimpiyatları bu kez Ruslar boykot edince de ev sahibinin madalyaları süpürdüğü spor tarihinde kalın satırlarla yazılı. Tarihteki tüm kış olimpiyatları için harcanan paradan çok daha fazlasını harcayan ve oyunlar için ülkenin kasasından 50 milyar dolar akıtan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bu olimpiyatlar tüm dünyaya Rusya'nın gücünü göstereceği bir sahne. Guatemala'daki son seçime bizzat giden, İngilizce başladığı konuşmasını Fransızca bitirip, oyunları Güney Kore'nin elinden kapan Putin, 2018'de de Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkesinin gücünü ABD ve Çin ile giriştiği uzay programları rekabetinde sınamaktan vazgeçmiş görünüyor. Putin'in Rusya'sı şimdi Krasnador'daki dağlarda ve Soçi'deki devasa olimpiyat köyü ve tesislerde; dört yıl sonra da Dünya Kupası'nda yeşil zeminlerde gövde gösterisine hazırlanıyor. 


Gelin, 7-23 Şubat'ta düzenlenecek Kış Olimpiyatları'yla ilgili bilinmesi ve altının çizilmesi gerekenleri gözden geçirelim: ? Öncelikle Soçi'yi, kendi dilimizde Sochi diye yazmaktan vazgeçerek başlayabiliriz. Kiril alfabesi, Latin dillerinde eksik harfler yüzünden farklı yansıyabilir. Ruşça'da Soçi yazılan ve okunan şehrin adı bizde de Soçi diye yazılır. ? Kadınlar ve erkeklerde yaklaşık 3 bin sporcunun katılması beklenen oyunlarda, yedi dalda 15 kış sporu yer alacak. 2014 Soçi'de, buz pateni disiplinlerinden artistik buz pateni, sürat pateni ve kısa mesafe sürat pateni, kayma sporlarından Alp disiplini, kayaklı koşu, serbest stil kayak, kuzey kombine, kayakla atlama ve snowboard yarışmaları yapılacak. Kızak disiplinlerinden bobsled ve skeleton'da madalya dağıtılacak. 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'nda sahnelenecek diğer dört spor ise biatlon, körling, buz hokeyi ve Luge olacak. Ayrıca, 12 yeni disiplin de yarışmalar ilk kez gerçekleştirilecek. ? 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nda ülkemizi buz dansında Alper Uçar-Alisa Agafonova ikilisi, kayaklı koşuda Kelime Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago, Alp disiplininde ise Tuğba Kocaağa ve Emre Şimşek temsil edecek. ? 7-16 Mart'ta Soçi bu kez Paralimpik Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak. ? Soçi'de tamamı yeni yapılan tesislerin oturma kapasitesi 120 bin kişi. ? Kış Olimpiyatları'nı 3 milyar insanın izlemesi bekleniyor. Oyunlara akredite olan gazeteci sayısı ise oyuna katılan sporcu ve delegelerin tam iki katı: 12 bin. ? Oyunlar süresince 25 bin gönüllü genç görev yapacak. Güvenlik sayısı ise 37 bin. ? Kayak yarışlarının yapılacağı pistler ile Olimpiyat Köyü arasında son teknoloji trenler ulaşımı sağlayacak. ? Soçi'deki Olimpiyat Köyü ve tesislerinin inşaatı süresince, UNESCO koruması altındaki bölgede ekolojik dengenin bozulduğu ve Rusya'nın bir çevre katliamına imza attığı ise üç yıldır süren bir tartışma. ? Putin'in geçen yıl kabul ettiği 'anti-eşcinsel' yasası da Rusya'nın başını ağrıtmaya devam ediyor. Eşcinselliğin propagandasının yasaklandığu Rusya'ya gelecek olan sporcuların cinsel kimliklerinin sorgulanma ihtimali Olimpiyat Komitesi'ni ayağa kaldırdı. Eşcinsel grupların gösteri yapması bekleniyor. ? Rus Aeroflot havayolu şirketi Kış Olimpiyatı ve Paralimpik Oyunları süresince Moskova-Soçi gidiş geliş uçak biletlerini 5 bin rubleye (150 dolar) sabitledi. ? Fiyatları 30 ile 1300 dolar arasında değişen biletlerin yüzde 80'i satılırken, yüzde 75'ini Rusya vatandaşları satın aldı. ? 430 bin nüfuslu Soçi, Rusya'nın Karadeniz kıyısında 'Rusya'nın Marsilya'sı'; Stalin ve Boris Yeltsin'in yazlığı olarak biliniyor. (Sabah Pazar)



Luis Aragones'in Ardından


Euro 2008'i İspanya'ya kazandırıp ardından F.Bahçe ile anlaştığında ülkesinde kimse onun bu yaşta, ilk kez yurtdışında takım çalıştıracağına inanmamıştı. Luis Aragones ve yaşıtlarını hayatta tutan her zamana futbol tutkularıydı. F.Bahçe'de başarısız olunca, nasıl ki Del Bosque Beşiktaş'ta hüsrana uğrayınca 'Yeniköy kasabı' lakabını almışsa, Aragones'in de ardından doğrusu biz de 'Huysuz ihtiyar' dedik. 75 yaşında hayatını kaybeden Aragones'in Atletico Madrid için nasıl bir efsane futbolcu olduğunu onun yeşil sahalarda olduğu yıllarda televizyon olmadığı için keşfedemediğimiz doğrudur. Bizim için 'huysuz ihtiyar' ama İspanyollar için bir 'futbol dahisi' olan Aragones'in hayatını kaybetmesi, futbolla yatıp kalkan İspanya'yı soğuk bir cumartesiye uyandırdı. Aragones 2008'de Real Madrid'in golcüsü Raul'u milli takıma almayarak, finallere giderken ülke medyasını karşısına almıştı. Ama o takım kupayı kazanınca, tüm İspanya Aragones'in elini öpme ihtiyacı hissetti. Renkler hiç fark etmeden dün Barcelonalı, Real Madridli, Atletico Madridli tüm futbolcular, ona veda ederken özellikle genç birer insan olarak 'baba Aragones'ten hayata dair çok şey öğrendiklerini ifade ettiler. Elbette en büyük yası tutan Arda Turanlı Atletico Madrid... Aragones'in "hayatımın özeti" dediği A.Madrid, efsane futbolcu ve teknik direktörü için görkemli bir törene hazırlanıyor. Avrupa'nın üst düzey teknik adamlarından birini Kadıköy'e getirmeyi başaran F.Bahçe'nin törende yer alması gerekli. (1 Şubat 2014 /Sabah)

Aragones vs. Ferran Adria
Aragones Türkiye'ye gidiyor
Luis Aragones Fenerbahçe'de