5 Mayıs 2015

87 Dakika / 87 λεπτά


87 Dakika, Sakız Adası’nın Lailapas ve İzmir’in Karşıyaka Spor Kulübü’nün 7 Aralık 1930’da oynamak için bir araya geldiği, ancak aşırı yağmur yüzünden 3.dakikasında iptal olan maçın hikayesidir. 

Yapım: culture multure 
Yönetmen: İlkay Yıldız
Yapımcı: Barış Timurlenk 
Kurgu: Eray İlhan 
Seslendirme: Hakan Gerçek, Okay Karacan 
Animasyon: Eray İlhan, Emek Kalfa
İllustrasyon: Çetin Yıldız 
Grafik Tasarım: Efe Kaptanoğlu


3 Mayıs 2015

Mayweather vs. Pacquiao


Bu sabah ya saati altıya kurup uyandınız ya da hiç uyumadan güneşin doğuşunu izleyip ekran başına kuruldunuz. Eğer böyleyse dünyada milyonlarca insan gibi sizde yüzyılın maçına tanıklık ettiniz. Floyd Mayweather ve Manny Pacquiao'dan birisi kazandı? Nakavtla mı, 12 raund sonunda mı? Ya da yenişemediler... Boks tarihi elbette ki efsane maçlarla dolu ama yaşadığımız yüzyılın en merakla beklenen karşılaşmasıydı bu. Onları karşı karşıya getirmek için menajerler, organizatörler tam sekiz yıl uğraştı ve bu yıl ocak ayında ikili Miami'de Miami Heat-Milvaukee Bucks maçını izlemek için geldikleri salonda ilk kez yüzyüze geldi. Pacquiao, Mayweather'den cep numarasını istedi ve dev maç için düğmeye basıldı. 20 Şubat'ta iki şampiyonun 2 Mayıs'ta Las Vegas'ta MGM Grand'de ringe çıkacakları açıklandı. İşte o günden bu yana Mayweather-Pacquiao ikilisi için binlerce haber yapıldı, maçın akıllara ziyan finansal detayları ekonomi dergilerine manşet oldu, hazırlık döneminin her dakikası, iki boksörün de hayatlarının tüm detayları belgeseller için kayıt altına alınmaya başlandı ve beklenen gün geldi. İşte yarın tüm dünyada spor medyasının birinci manşeti olacak Mayweather-Pacquiao düellosunda ilk gong çalanana kadar yaşananlar. Profesyonel boksta bir maçta kazanılan rakamları bir başka spor dalında kazanabilmek mümkün değil. Tarihi maç için anlaşma sağlandığında kariyerindeki 47 maçı da kazanan (1996 Olimpiyatları'nda Bulgar'a yenilip bronz almıştı) Floyd Mayweather Jr.'un toplam gelirin yüzde 60'ını, rakibi Filipinli Manny Pacquiao'nun ise yüzde 40'ını alacağı açıklandı. Mayweather ringe rakibinden sonra çıkmayı, soyunma odasını seçmeyi de kabul ettirdi. Sonuçta Las Vegas onun evindeydi ve MGM Grand'de 11 galibiyeti vardı. 
 

38 yaşındaki Floyd Mayweather sadece efsane bir boksör değil elbette. O dünyada belki de en çok sevilen ve nefret edilen profesyonel sporculardan biri. Lakabı Money yani Para, aslında karakterinin de özeti. Ring dışındaki hayatında insanları servetiyle dövebileceğine inanan, Justin Bieber'ı gibi bir pop ikonunu yanına alıp magazin manşetlerini süsleyen, 7 milyon dolardan fazla para harcadığı otomobilleri, jetiyle, yatıyla, katıyla 24 saat hava atan bir lümpen. Kiminle karşılaşsa ringin kötü adamı her seferinde Mayweather. Muhammed Ali'den büyük boksör olduğunu söyleyen, 47 maçlık yenilmezlik serisini Rocky Marciano'nun 49'luk rekor serisini solladığında ringlere veda etmeye hazırlanan bir büyük sporcu ama aynı zamanda bir ABD gerçeği. Sabahları 10 dakika dişlerini fırçalayan, yediği her yemeğe barbekü sos döken, her hafta manikür ve pedikür yaptıran ve idmanlarda Rocky'e özenip keseceği kütükleri California'dan getirten ve kimilerine göre her seferinde yenebileceğine inandığı rakipleri seçtiği için bu noktaya gelen bir boksör. Mayweather-Pacquiao düellosunu yüzyılın maçı olarak lanse ettiren sadece iki boksörün farklı sikletlerde rakiplerini paramparça etmesi değil elbette. Parayı çok seven ABD'linin karşısında Hollywood filmlerinin senaristlerinin ağzını sulandıracak bir adamın hikayesi var. Manny Pacquiao, Filipinler'de bir halk kahramanı. Rakibinden iki yaş küçük ve onun gibi yenilmez değil. Kariyerinde 57 maç kazanırken, iki karşılaşmada rakiplerine yenik düştü. 14 yaşında evden kaçan ve Manila'da sokakta fıstık satarken 16 yaşında boksör olmayı başaran Pacquiao'nun Jack Russell Terrier cinsi köpeğine verdiği isim PacMan aynı zamanda bu Uzak Doğu efsanesinin lakabı. Her sabah çıktığı sabah idmanında köpeğiyle birlikte koşan, dünyanın dört bir köşesine onunla seyahat eden Pacquiao'nun günde 8 bin kalori aldığı 5 öğünlük menüsü ise dillere destan. Hayatı boyunca soğuk su içmeyen Filipinli, Mayweather kadar büyük bir servete sahip olsa da daha ucuz hobilere sahip. Satranç oynamayı seviyor ve amatör fotoğrafçı. Gelelim spor tarihinin dönüm noktalarından biri kabul edilen bu maçın ekonomik verilerine. Forbes'a göre maçtan elde edilen gelir 400 milyon doları çoktan geçti bile. Kaybeden kim olursa olsun servetine en az 150 milyon dolar ekledi bile. 

Maçı izlemek için Las Vegas'ya 16 bin 800 kişi kapasiteli MGM Grand'e gelenlerin şanslı bin tanesi 1500 ile 10 bin dolara arasında bir rakam ödediler. Maçın sadece gişe hasılatı 74 milyon dolardan fazla. Bizde maç açık kanalda yayınlandı ama ABD'de 3 milyon hanede bu maçı izlemek isteyenler şifreli kanalı HD yayın için 99 dolar ödedi. Bira markası Tecate, Corona'nın 5.2 milyon dolarlık teklifinin üzerine çıkmak zorunda kaldı ve 5.6 milyon dolar ödedi. Mayweather lakabı "Para"nın hakkını verebilmek için olsa gerek maçta takacağı dişlik için 25 bin dolar öderken, Pacquiao'nunki ülkesinden bir diş hekiminden hediye olarak geldi. Maçın ring hakemi Kenny Bayless milyonların döndüğü maçtan 25 bin dolar kazandı ve bu da bu rekor olarak tarihe geçti. "MayPac", 6 harfli, 6 sıfırlı bir maçtı. Sonunda biri kazandı, biri kaybetti ya da eşitlik hali... Mike Tyson'un unutulmaz sözünü hatırlarsak eğer: "Ağzının ortasına yumruğu yiyene kadar herkesin bir planı vardır."