10 Haziran 2015

Copa America Naklen Yayınlar


Tüm maçlar Tivibu'da
12 Haziran Cuma
Şili – Ekvador, 02.30
13 Haziran Cumartesi
Meksika – Bolivya, 02.30
Uruguay – Jamaika, 22.00
14 Haziran Pazar
Arjantin – Paraguay, 00.30
Kolombiya – Venezuela, 22.00
15 Haziran Pazartesi
Brezilya – Peru, 00.30
16 Haziran Salı
Ekvador – Bolivya, 00.00
Şili – Meksika, 02.30
17 Haziran Çarşamba
Paraguay – Jamaika, 00.00
Arjantin – Uruguay, 02.30
18 Haziran Perşembe
Brezilya – Kolombiya, 03.00
19 Haziran Cuma
Peru – Venezuela, 02.30
20 Haziran Cumartesi
Meksika, Ekvador, 00.00
Şili  - Bolivya, 02.30
Uruguay – Paraguay, 22.00
21 Haziran Pazar
Arjantin – Jamaika, 00.30
Kolombiya – Peru, 22.00
22 Haziran Pazartesi
Brezilya – Venezüela, 00.30
25 Haziran Perşembe
Çeyrek Final 1. Maçı, 02.30
26 Haziran Cuma
Çeyrek Final 2. Maçı, 02.30
27 Haziran Cumartesi
Çeyrek Final 3. Maçı, 02.30
28 Haziran Pazar
Çeyrek Final 4. Maçı, 00.30
30 Haziran Salı
Yarı Final 1. Maçı, 02.30
1 Temmuz Çarşamba
Yarı Final 2. Maçı, 02.30
4 Temmuz Cumartesi
Üçüncülük Maçı, 02.30
4 Temmuz Pazar
Final Maçı, 23.00 

7 Haziran 2015

2014-2015 Sezonu Z Raporu

Şampiyon Galatasaray
Sezon başında Türk futbolunu yakından takip etmeyen birine, "10 puan fark yiyen takımdan Drogba gitti. Farkı atan da kadrosunu koruyup Diego'yu aldı. Kim şampiyon olur?" diye sorsanız "Fenerbahçe" derdi ama teknik direktörünüzün kim olduğu önemli bu oyunda. Aziz Yıldırım'ın "Şampiyonlukları ben kazandırdım" sözünü ispat sezonuydu, Fenerbahçe'nin çocuğu İsmail Kartal olmak Fenerbahçe'yi yönetmeye yeter miydi? İsmail Kartal, yaşlı ama ligin en tecrübeli ve kaliteli kadrosuyla, tercümanına da tercüman gerek Prandelli'yi belki alt edebilirdi ama Hamza Hamzaoğlu farkı belirledi. Evi olmayan ve 34 maçını da deplasmanda oynayan Beşiktaş, adına şarkı yapıldığı günden sonra dökülen Demba Ba ile mayıs ayına kadar geldi. Liverpool zaferi tatlı bir hatıra olarak kaldı ama iş zora girince sahadaki bir santrforunun yanına iki santrfor daha koyarak maç kazanacağını sanan Bilic de valizini toplamak zorunda kaldı. Burak Yılmaz'dan sonra Volkan Şen'e de beyaz sayfa açtıran Şenol Güneş, futbolsevere her hafta "Bursaspor'un maçı kaçmaz" dedirtti, en fazla golü attılar, gol kralını çıkardılar ama sezonun finali evlerinde Galatasaray'a kaptırdıkları kupa oldu. En takım olmayı başaran Başakşehir ile Abdullah Avcı'ydı. Trabzonspor, Halilhodziç'in transfer enkazının altında kaldı, Mehmet Ekici ve frikikleri dışında iz bırakmadı. Üç başkan, iki teknik adamlı sezonu 15 yıl sonra iki kupayla kapatan Galatasaray'ın başındaki Hamza Hamzaoğlu, fırtınalar esen futbol iklimimizde güzel insanlığıyla "İyiler sonunda hep kazanır" dedirtti.
Şampiyon Chelsea
Chelsea'ye 50 yıl sonra şampiyonluğu kazandıran teknik adam oydu. İngiltere'ye geldiğinde "Ben özel biriyim" demiş, hakkını da vermişti. Chelsea'yi şampiyon yapacak o adam Jose Mourinho'ydu. Üç transferi kaleci Courtois, Fabregas ve Diego Costa'dan tam verim aldı. Skandalların adamı yaşlı kurt John Terry belki de kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi ve Ada'da şampiyonun rengi sadece ton değiştirdi. Geçen sezonun şampiyonu açık mavi, Manchester City, UEFA'nın finansal fair-play kurallarıyla transferde durulunca, "Forvetler takımı yarışta tutar, defanslar şampiyon yapar" gerçeğine yenildi. Gerrard'ın ayağı kayıp şampiyonluğu kaçırdığı sezonun ardından baş aktörü Luis Suarez'i satan ve 'arıza' Balotelli'yi kadrosuna katan Liverpool beklenildiği gibi yolda kaldı. "Transfer yap" denilen Arsene Wenger tribünleri bu kez dinleyince Mesut ile başlayan Alexis Sanchez ile devam eden ama yine müzmin sakatlıklarla boğulan sezondan bir FA Cup çıkarmayı bildi. Angel Di Maria ve Falcao'yu alan takım şampiyonluğa oynamaz mıydı? Van Gaal, ikisini de kulübeden çıkarmadı ve son 30 yılı 4-4-2 ile geçiren Manchester United'ın kanat oyuncularını bek yapıp, taktik tablosunun karşısında kafası karışık sezonu tamamladı.
Şampiyon Juventus
Takımı üç yıldır şampiyon yapan Conte gidip de Allegri geldiğinde "Bu adam yetersiz" diye tesisleri basan Juventus taraftarı sezon sonunda şampiyon hocalarını omuzlara alıp Berlin'e Şampiyonlar Ligi finaline gittiler. Pirlo yine döktürdü, Carlos Tevez, 9 milyonluk adam nasıl 90 milyonluk futbol oynarı gösterdi. Luca Toni'nin 38 yaşında Icardi ile gol krallığını paylaştığı 'bitmiş' Serie A, Avrupa Kupaları yarı finallerine üç takım yollarken, Milano'nun iki devi Inter ve Milan, şampiyondan +30 puan fark yediler. Salih Uçan, Roma'da idman fotoğraflarından takip ettiğimiz bir sezonu geride bıraktı ve üzdü. Batan Parma, Serie B'nin yolunu tutarken, Avrupa'da yarı final oynayan, ligi de 4. bitiren Fiorentina vitrine döndü.
Şampiyon Barcelona
18 yıl aradan sonra gelen şampiyonluk sonrasında Atletico Madrid kadrosu yağmalanınca yarışın adı doğal olarak yine 'El Clasico' oldu. Guardiola gibi yetiştirilen, gurbet ellerde Roma'da bozguna uğrayan Luis Enrique, Celta Vigo'da yaptıklarının fiyakasıyla döndüğü Barcelona'da artık futbolsevere baygınlık veren tikitaka futbolundan vazgeçti ve dikine hızlı çıkan Katalan ekibi, Messi-Neymar-Luis Suarez üçlüsüyle rakiplerini bayılttı. Xavi, kıtada kramponlarını asarken, Dani Alves de İspanya'da kepenklerini indirdi. Real Madrid başkanı Perez'in Los Galacticos 2 projesi yine duvara tosladı ve 100 milyonluk Bale istenmeyen adam ilan edildi. Şaşalı kadro orta sahada sakat Modric'i aradı, durdu ve 'yapamayan gider' kuralı bu kez Carlo Ancelotti'nin başını yedi. Sevilla arka arkaya iki, toplamda 4. Avrupa Ligi'ni müzesine götürürken, 70 bin Bilbao ve Barcelona taraftarı Kral Kupası'nda İspanyol Milli marşını yuhalayarak sezon finali yaptılar.
Şampiyon Bayern Münih
Şampiyonun kim olacağı baştan belliydi ama 40 yıllık Bundesliga yorumcuları bile ligin ilk yarısı bittiğinde küme düşme hattında olan Borussia Dortmund'a ne olduğunu anlamadılar. Guardiola'nın yarıştaki bir numaralı rakibi Kloop çileli sezonun ardından ayakta alkışlanarak koltuğundan uğurlanırken, Wolfsburg sezonun işine imza attı. 17 maçta sadece 4 gol yiyen Bayern Münih kalecisi Neuer'e 90 dakikada 4 gol attılar. Ülkesindeki Şampiyonlar Ligi finalini göremeyen Bayern Münih'te Guardiola sakatlıkların faturasını efsane doktor Wohlfart'a kesti, doktor gitti ama ligin tarihinde düşmeyen tek takım olan Hamburg, play-out maçında yine bir mucizeye imza atıp ligde kalmayı başardı. Hakan Çalhanoğlu'nun frikikleriyle göğsümüz kabardı. Wolfsburg'lu Kevin de Bruyne-Bas Dost ortaklığı gözümüzü okşadı.
Şampiyon Paris Saint Germain
'Deli' Bielsa, Marsilya ile iyi başladı ama sonunu getiremedi. Sonra devreye o bildik kural girdi. Avrupa'da İbrahimoviç'in oynadığı takım şampiyon olur. Paris Saint Germain, sezonu iki kupayla kapatırken, O.Lyon uzun zaman sonra sahneye döndü. Alexandre Lacazette, yakışıklı adının hakkını verdi ve gelecek yılların en iyi golcülerinden biri olacağını gösterdi. Falco ve James Rodriguez'siz sezonda üçüncülüğü almayı başaran Monaco bu işle iyi hocayla -Leonardo Jardim- olur dedirtti. Berlin'de Şampiyonlar Ligi finalini yöneten Cüneyt Çakır da adını Z raporunun son satırına yazdırdı.

Barcelona: 3 Juventus: 1




Luis Enrique, Guardiola gibi B takımında ısınma turunu atan ama Katalan olmadığı için Roma’ya hava almaya gönderilen Barcelona’nın çocuğu. Allegri iser Conte’nin üç şampiyonluğunun ardından göreve geldiğinde Juventus taraftarının “Bu adam bize yetmez” diye tesisi bastığı teknik adam. İkisi de kurulu düzeni bozmadan Berlin yolunu yürüdüler ve dün finalde buluştular.  Messi-Neymar-Luis Suarez ile bütün sezona kim gelirse gelsin diyen Barcelona karşısında, Pogba-Pirlo-Vidal ile bu oyun orta sahada kazanılır diyen Juventus. İtalyanlar, tarih eğer tekürrürden ibaretse milli takımın dokuz yıl önce Dünya Kupası’nı kaldırdığı stadyumda yine Buffon ile bu kupayı alırız diyorlardı. Barcelona karşısında bir maça erken gol yiyerek başlamak kabustur öyle de oldu.  Katalanlar erken gelen golle ilk yarıda psikolojik üstünlüğü ele aldılar ama oynadıkları oyun vasatlarını aşamadı. Vidal’in varken yokluğunda, maestro 

Pirlo ve defansıyla ayakta kalan Juventus, devre arasından oyuna İtalyan genleriyle döndü.  İtalya ile İspanya liginin farkının ortaya çıktığı dakikalardı. Biraz dayak, biraz can acıtmayla oyunu kabul ettirdiler ve beraberlik golünü buldular.  1-1’den sonrası “Rocky” Juventus ile Ivan Drago “Barcelona”nın maçına dönebilirdi ama hayat dediğin film senaryosu değil. Messi bu, bir kere boş alanı buldu  mu, affetmez, Luis Suarez ile ikiyi bulan Barcelona kalan bölümde bu sezon hücum kadar iyi yaptığı şeyi yaptı: Savunma. Juventus, atabilirdi miydi, atardı ama Carlos Tevez’i oyuna sokamadıkları bir finale Pirlo’nun gözyaşlarıyla son noktayı koydular. Cüneyt Çakır, kariyerinin zirve maçından alnının akıyla çıktı.  Kale arkasındaki yardımcısı Hüseyin Göçek’in yardımıyla iptal ettiği Neymar’ın golü, ilk yarıda Pogba’nın tartışmalı pozisyonu ve Barcelona’nın istediği penaltısı, vs... Guardiola’dan sonra Luis Enrique de Barcelona’ya bir sezonda üç kupayı kazandırdı. Juventus kadrosu ise geçen sezon Galatasaray’a elenen Juventus.  Bu kupanın bizim futbolumuza ne kadar uzak, ne kadar yakın olduğunu ise sizin takdirininize bırakıyorum...