9 Ocak 2016

Atletico Madrid üniversiteydi
Barcelona yüksek lisans

Futbol kariyeri, eğitimle geçen yıllar gibiyse eğer, ilk öğrenimini Galatasaray altyapısında alan Arda'nın talihi, ortaokul yıllarında efsane bir öğretmen ile karşılaşmasıydı: Fatih Terim. Bazı hocalar size sadece dersi değil, hayatı da öğretir.Manisaspor'da Ersun Yanal ile çalıştığı kısa dönemi ise yurt dışında öğrenci değişim programı Erasmus gibi görün. Kısa sürede başkalaştı ve lise yıllarında Galatasaray ve A Milli Takım ile büyüdü Arda Turan. Kendi memleketinizde ne kadar iyi öğrenci olursanız olun, yurtdışında üniversite okumak zordur. Sizi zorlayan sadece sınavlar değildir, başka bir ülke, başka bir şehir, ilk kez tanıdığınız insanlar, yeni bir dil, yeni yemekler ve bilinmezler... Arda, Atletico Madrid'de üniversiteyi okurken tüm bunların üstesinden geldi. Parlak bir öğrenci olmayı bırakın, bölümünün en iyi not ortalamasını da tutturdu.Barcelona ise yüksek lisans yapılacak kulüp. Bu kulüpte doktorasını vermiş Busquets, Rakitic, Alba gibilerin yanında artık profesör olmuş Messi, Iniesta ve Luis Suarez var. Oynamaya da öğrenmeye de çalışmaya da doymayan bir Arda geldi Barselona şehrine. Madrid'de 4 yıl boyunca kurduğu düzeni Barselona'ya taşıdı. Geniş bir ev, bireysel idmanlarını yapabileceği bir spor salonu, İspanya'da her işini kolaylaştıran yardımcısı Ata ve Bayrampaşa'dan çocukluk günlerinden beri hiç ayrılmadığı arkadaşları.
Atletico Madrid, Barcelona'dan farklı bir kulüp. Tarihi ve tribünleriyle kalbiyle düşünen bir his takımı Atletico. Arda bu yüzden Atletico'yu çok sevdi, Atletico'nun taraftarı da onu. Barcelona ise aklın ön planda olduğu, duygulardan çok geleneklerinin peşinden giden ve mükemmel organizasyona inanan bir kulüp. Arda'nın hem saha hem de saha dışında Barcelona'dan öğreneceği ve kimbilir bir gün Türk futboluna öğreteceği çok şey var.
Arda, Atletico'da Diego Simeone'den çok şey öğrendi. Simeone, emeğe saygı gösteren ve performansı oyuncunun akıttığı terle ölçen bir teknik adam. Luis Enrique ise bir başka fikrin adamı. Ceza nedeniyle sahaya çıkamadığı 6 ay içinde Arda, Luis Enrique'nin bu yönlerini gözlemledi. İki teknik adamın da idmanları farklı, oyun planları farklı. Arda da başka bir Arda olmalı artık.
İspanya'dan Türkiye'ye geldiğinde ülke futbolunun en popüler ismi olmasından dolayı magazin medyasının ona ilgi göstermesi doğaldır ama genç kuşakların Arda'yı 2-3 günlük İstanbul tatillerinde gezen eğlenen bir yıldız futbolcu olarak tanıması da insafsızlık. Messi gibi sıfatlara sığmayan bir adamla verkaça gireceksiniz çok çalışmanız lazım, idolüm dediği İniesta kadar akıl dolu futbol oynamak istiyorsa kafasını sadece futbola vermeli. Arda da bunları yapıyor, 4.5 yıldır İspanya'da. Hiçbir şey tesadüf değil. Her şey emek, aile hasreti, acı, gözyaşı ve kazanılan kupalarla gelen mutluluk ve huzur...
Ağustos 2011'de İspanya'ya gittiğinde "Atletico Madrid'de oynayamaz" diyenler, Arda Barcelona formasıyla Camp Nou'ya çıkıp idolü İniesta ile paslaştığında da "Arda, Barcelona'da oynayamaz" diyebilir, diyorlar da... Futbol bu, herkes her şeyi diyebilir ama önce Barcelona maçı izlerken uzandıkları koltuktan doğrulup mutfağa gidip bir bardak soğuk su içmeleri gerekiyor. Arda Turan "Hayal ettiğin kadar da çalışırsan" a inanan bizim toprakların çocuklarının idolüdür. Onun ve bizim çocuklarımızın yolu; futbol sahasında da hayatta da açık olsun.

2016 Spor Takvimi

OCAK:
Süper Lig'de ikinci yarı 17 Ocak'ta başlayacak ama öncesinde 10 Ocak'ta atv, ahaber ve A Spor ekranlarından naklen yayınlanacak Türkiye Kupası maçları var. Yeni yılın ilk ayının en önemli organizasyonu 18 Ocak'ta başlayacak olan Avustralya Açık. 25-31 Ocak tarihleri arasında ise Slovakya'da Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası var. Ayın son gününde Arda Turan, Barcelona formasıyla eski takımı Atletico Madrid'i yeni evi Camp Nou'da ağırlayacak.
ŞUBAT:
Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe, Lokomotif Moskova ile 16 Şubat, Galatasaray ise 18 Şubat'ta Lazio ile ilk maçını oynayacak. Fenerbahçe- Beşiktaş derbisi ise 28 Şubat'ta. Euroleague'de Fenerbahçe, Anadolu Efes, Darüşafaka Doğuş'un Final Four mücadelesi sürecek. 50. Super Bowl finali 7 Şubat'ta yine tüm dünyayı ekran başına toplayacak. 14 Şubat'ta NBA All Star Game elbette ki kaçmaz. All Star, ilk kez ABD dışına gidiyor: Kanada Toronto'da..
MART:
Bu ayın en büyük heyecanı tartışmasız 20 Mart'taki G.Saray-F.Bahçe derbisi. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde de heyecan Mart ayı boyunca yükselecek. Formula 1'de 20 Mart'ta motorsporları sevenlerin gözü Avustralya Grand Prix'sinde olacak.
NİSAN:
Dünyanın en çok izlenen lig maçı, El Clasico, Barcelona ile Real Madrid'in kapışaması 3 Nisan tarihinde. Formula 1'de Bahreyn ve Çin Grand Prix'leri nisan ayında. Futbol ve basketbolda Avrupa'da finaller yolunda işler bu ayda kızışacak.
MAYIS:
Euro 2016 nedeniyle Avrupa'da futbol sezonu mayıs sonuna sarkacak, son düzlük mayıs ayının ilk 15 gününde koşulacak. Galatasaray- Fenerbahçe derbisi 8 Mayıs'ta. Türkiye Kupası finali 25 Mayıs akşamı Antalya'da olacak. Şampiyonlar Ligi finali 28 Mayıs akşamı Milano'da San Siro'da oynanacak. Avrupa Ligi finali ise 18 Mayıs'ta Basel'de. Formula 1, mayıs ayında Rusya ve İspanya'da olacak. Avrupa basketbolunun zirvesi Final Four ise 12-15 Mayıs'ta Berlin'de. 6-29 Mayıs arasında ise İtalya Bisiklet Turu var. Teniste Fransa Açık, 22 Mayıs'ta başlayacak.
HAZİRAN:
Haziran ayında önce Copa America ardından Euro 2016 var. 100. yılının şerefine ilk kez Güney Amerika dışında, ABD'nin ev sahipliğini yapacağı Copa America Centenario, 3-26 Haziran tarihleri arasında. Euro 2016, 10 Haziran'da Fransa-Romanya maçıyla açılacak. Fatih Terim önderliğinde A Milli Takım'ın gruptaki sınavları, 12 Haziran'da Hırvatistan, 17 Haziran'da İspanya ve 21 Haziran'da Çek Cumhuriyeti ile. Atletizmde, Olimpiyatlar öncesinde iki Grand Prix de haziran ayı spor takviminde. Le Mans'daki 24 saatlik heyecan bu yıl 18-19 Haziran ve 23 Haziran'da. NBA'de haziran ayında başlayacak olan final serisi, temmuz ayına sarkacak
TEMMUZ:
10 Temmuz'da Paris'te Euro 2016 finali var. Wimbledon'da finaller de aynı hafta sonunda oynanacak. Formula 1'de Avusturya, Azerbaycan ve Almanya Grad Prix'leri temmuz ayında gerçekleşecek. Futbolda 19 yaş altı Avrupa Şampiyonası genç yetenek avcılarının radarında olacak. Turnuva, 11-24 Temmuz tarihleri arasında Almanya'da. Avrupa Atletizm Şampiyonası ise 6-10 Temmuz tarihleri arasında Amsterdam'da. Bisiklette bir klasik olan Fransa Bisiklet Turu, 2-24 Temmuz tarihleri arasında.
AĞUSTOS:
2016 Olimpiyatları'nın açılış töreni 5 Ağustos tarihinde Rio de Janerio'da yapılacak. 21 Ağustos'a kadar Olimpiyat heyecanı dünyayı saracak. Avrupa'da futbol heyecanında yeni sezon ağustos ayında başlayacak. İngilizlerin efsane organizasyonu Community Shield, 7 Ağustos'ta Wembley'de. UEFA Super Kupa finali 9 Ağustos tarihinde Norveç'in Troondheim şehrindeki 21 bin kapasiteli Lerkendal Stadyumu'nda oynanacak. Teniste son Grand Slam, Amerika Açık, Olimpiyat heyecanı bittikten bir hafta sonra start alacak ve 12 Eylül tarihinde son bulacak.
EYLÜL:
Rio'daki Olimpiyat Oyunları'ndan sonra eylül ayının 7'sinde aynı şehirde 11 gün sürecek olan 2016 Paralimpik Yaz Oyunları var. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde her yıl olduğu gibi bu yıl da gruplarda ilk maçlar eylül ayında. 2018 Dünya Kupası eleme grubu maçları da bu ayda başlayacak. Amerika Açık'ta final 12 Eylül tarihinde oynanacak. Formula 1'in eylül ayı takviminde İtalya, Singapur ve Malezya Grand Prix'leri var.
EKİM-KASIM-ARALIK:
Yaz aylarında Copa America, Euro 2016 ve Olimpiyatları'ın ardından doğrusu yılın son üç ayında sporseverlerin temposu biraz düşecek. Elbette ki futbol ve basketbolda lig ve Avrupa Kupaları'nda takvim büyük heyecan yaratacak. Formula 1'de sırasıyla Japonya, ABD, Meksika Grand Prix'lerinin adından kasım ayında pilotlar Brezilya'nın yolunu tutacak. Yılın son yarışı ise 25-27 Kasım'da Abu Dabi Grand Prix'si.